Parken

Kidepo

9_map_kidepo
Oeganda kent een groot aantal parken, maar het afgelegen Nationale Park van Kidepo is zeker het meest spectaculaire park van het land. De natuurlijke omgeving zorgt ervoor dat het zo speciaal is, aangezien deze samenstelling van gebieden nergens anders te vinden is in de andere parken van Oost-Afrika. Savanna’s, bergen en een glooiende horizon, maar ook kleine heuvels, rotsachtige ontsluitingen en panoramische uitzichten maken van dit landschap een must-see voor de bezoeker van Oeganda en zelfs voor de bezoeker aan Afrika.

De meer dan 1400 vierkante kilometer aan flora en wilde dieren is in zijn geheel een schat aan natuur. Als je dan toch een keuze moet maken in welk deel van het park je gaat verkennen, kies dan voor de prachtige Vallei van Kidepo. Onder het grote pak bladeren van de palmboombossen die boven deze vallei hangen vind je het hele jaar door rivierbeddingen, die door het warme klimaat zijn opgedroogd. Neem lekkere broodjes mee en een goede fles wijn om op deze zandvlaktes te genieten van de ritselen bladeren en het mooie uitzicht.

14757327049_9186340318_o

Het gebied is de leefruimte van meer dan 80 diersoorten, waarvan er bijna 30 nergens anders op aarde voorkomen. Zo kun je met je eigen ogen hyena’s, cheeta’s, de woestijnlynx en de minder bekende ‘dikdik’ (kleine antilope) in actie zien. Ook slingeren er verschillende soorten primaten door de bomen en zijn zwijnen en giraffes vertegenwoordigt in deze omgeving. Door middel van hike-tochten door de bergen van Lamoj in de buurt van de vallei (en in de buurt van het hoofdkwartier van het nationale park) waan je je een weg door de flora en fauna van deze schitterende natuur.

Zoals aangegeven is Kidepo een afgelegen park en het wordt dan ook aangeraden per vliegtuig af te reizen naar het natuurgebied. Reis je toch met de auto dan is de vallei te bereiken vanuit Kampala, via Mbale en Moroto en vervolgens naar Kidepo. Ook wegens veiligheidsoverwegingen kunt u er voor kiezen toch te gaan vliegen en dan bijvoorbeeld vanuit Entebbe. Eenmaal in het park hoef je je geen zorgen te maken de mooie uitkijkpunten mis te lopen, want in het park zijn verschillende mogelijkheden om te overnachten, variërend van kampeerplaatsen tot chaletjes. Neem wel voldoende eten en drinken mee, de kans is namelijk groot dat je bij het park geen mogelijkheid vindt eten te kopen door de afwezigheid van restaurants.

Helaas wordt er in het park nog steeds op de wilde dieren gejaagd, dat door de politieke instabiliteit nog niet genoeg bestreden is. Wel is de situatie zeker verbeterd over de afgelopen jaren en is het beheer van het park er in geslaagd een groot deel van Kidepo onder controle te krijgen en het te beschermen tegen stropers.