Parken

Lake Mburo

22_map_mburo
In de buurt van de snelweg tussen Kampala en de parken in het westen van Oeganda ligt het Nationale Park van het Meer van Mburo. Het kleine park ligt in het district Kiruhura en is 30 kilometer verwijderd van de grootste stad in dit gebied, namelijk de stad Mbarara. Vogelsoorten, wilde dieren, kampeerfaciliteiten en uiteraard de meren kunnen allemaal gevonden worden in deze natuurlijke omgeving in Afrika.

Het Nationale Park is het kleinste park onder de Savanna-parken van Oeganda met haar oppervlakte van slechts 370 vierkante kilometer. Toch is het een schitterend gebied met een gevarieerd landschap en levendige kleuren en bezienswaardigheden. Loop door de mooie wouden, de bossen met acaciabomen en de moerassen en ga op zoek naar de zebra’s en elanden bij het grote open water en de rotsen.

15289719948_560265d58f_o

Het woud van Rubanga ligt ten westen van Mburo en kan door middel van rondleidingen verkend worden. Volg bijvoorbeeld een route naar een van de zoutvlaktes, die vaak omgeven worden door dieren die aan de oppervlakte likken. Andere wandelingen door de natuur beginnen veelal bij Rwonyo, waar ook vlakbij meer informatie te verkrijgen is over de geschiedenis en biodiversiteit van het park. Uiteraard kun je meegaan op verschillende boottochten over het meer, die wederom vanuit Rwonyo vertrekken en je meevoeren langs pelikanen, reigers en aalscholvers.

Bij het park heb je verschillende mogelijkheden voor een overnachting. De meeste aanbieders van accommodaties bieden vrij redelijke prijzen, waardoor je een reis naar het Mburo-meer zeker niet hoeft over te slaan. Zo vind je tenten aan de oostkant van het meer en zelfs kampeerplaatsen aan de oever in het zuiden. Voor een iets comfortabeler verblijf kun je slapen in een van de cottages en lodges, waarvan sommige op heuvels staan en een mooi uitzicht hebben. De route naar het nationale park is vrij goed aangeven en vanaf de weg naar Mbarara heb je de keuze uit twee toegangspoorten tot het nationale park.