Parken

Mabira Forest

Het natuurlijke landschap van Oeganda kan met recht een parel genoemd worden. Verspreid over het land liggen fantastische regenwouden, meren en vlaktes vol wilde dieren, flora en bijzondere natuur. Zo is ook het Mabira-woud in dit mooie Afrikaanse land te vinden. Dit regenwoud heeft een oppervlakte van ongeveer 300 vierkante kilometer en ligt tussen Kampala en Jinja in het district Mukono. Mabira is een van de grootste overgebleven natuurlijke wouden en de thuisbasis van meer dan 300 soorten bomen, waaronder vele beschermde soorten.

De enorme hoeveelheden aan vogelsoorten die het gebied bewonen, zijn al een reden om af te reizen naar dit regenwoud. Zo kan de echte vogelaar hier de kleine ‘francolinus nahani’ en de ‘Aquila africana’ herkennen of de meer bekende koekoek (maar dan met een paarse nek) en de Afrikaanse ijsvogel. Ook vliegen er nog meer diersoorten rond het park, zoals de meer dan 200 soorten vlinders en bijna 100 verschillende soorten motten. Samen met de slingerende apen en andere diersoorten maken zij Mabira tot een levendig geheel.

IMG_5231

Mabira is de bron van water voor vele rivieren in Afrika en van groot belang voor het land. Door de afbraak van grote delen van het regenwoud kunnen er negatieve gevolgen optreden voor de landbouw en het vee in de omgeving. In het verleden zijn er veel protesten geweest voor het behoud van het woud, door de dreiging van het kappen van grote delen van Mabira.

Om het woud zo goed mogelijk te verkennen kun je meegaan met een aantal boswandelingen, fietstochten, routes langs apensoorten, vlinderexpedities en ook milieukundige en meer educatieve wandelingen. Na een dag vol activiteit hoef je je geen zorgen meer te maken over de reis naar huis, aangezien er voldoende mogelijkheden zijn om in de buurt van het woud te overnachten. Zelf kun je de keuze maken tussen eco-lodges of andere accommodaties en kampeerplaatsen.