Parken

Queen Elisabeth

17_map_queen
Als een groot vruchtbaar gebied ligt het Nationale Park van Koningin Elizabeth in het land Oeganda in Afrika. Het wordt niet voor niets de ‘Parel van Afrika’ genoemd, of ook wel het ‘Zwitserland van Afrika’. De omgeving is namelijk een verzameling van grasvlaktes, tropische wouden, meren en kraters en heeft een enorme biodiversiteit. De bijna 2000 km² aan natuur is de thuisbasis van onder andere nijlpaarden, leeuwen, olifanten en een scala aan vogelsoorten.

Het park ligt tussen de meren Edward en George op de riftvallei en 30 kilometer ten zuiden van Rwenzori. Richting het westen zie je de heuvels van Mitumbe en reis je vanuit het park naar het oosten dan zul je grote groene vlaktes tegenkomen. Vele verschillende landschappen omringen het Nationale Park van Koningin Elizabeth, dat is samengesteld uit verschillende beschermde gebieden, zoals Kigezi, Kyambura en het bosreservaat Kalinzu.

queen_1-1

Jaren geleden werd er in dit gebied nog erg veel gejaagd op verschillende diersoorten. Zo kun je bij sommige resorts en hotels nog steeds olifantenslurven en huiden van luipaarden en leeuwen tegenkomen. Gelukkig is tegenwoordig steeds meer van deze omgeving beschermd en worden er veel minder wilde dieren dood geschoten voor geld. Door deze vooruitgang is het aantal olifanten bijvoorbeeld weer gegroeid.

Echte liefhebbers van wilde dieren moeten zeker het kanaal van Kasinga bezoeken. Deze waterweg ligt tussen de twee grote meren en heeft de grootste populaties nijlpaarden van de wereld. Ook vind je in deze omgeving de Oeganese Kob (een bruine, Afrikaanse antilope), buffels, waterbokken en knobbelzwijnen. Gek genoeg zijn hier niet veel krokodillen.

De veelzijdige flora in het Kyambura-ravijn in het noordoosten van het park is een mooie plek vol lianen en grote bomen, waar je vast en zeker in de gaten zal worden gehouden door de groepen chimpansees die hier van boom tot boom slingeren. Om niet helemaal nat te regenen tijdens je verkentocht door de natuur is het handig in de maanden juni tot en met september naar het park af te reizen. Dit is het droogste seizoen en veel dieren kunnen bij de meren en waterwegen gevonden worden. Om ook het onweer te vermijden is januari of februari zeker geen slecht idee, wanneer het hier rond de 25 graden is. Bovendien ligt het park op de evenaar en heeft het een vrij lage ligging, waardoor het park het hele jaar door profiteert van een goede temperatuur.

queen_3

Het is mogelijk in of net buiten het park te kamperen en overdag op mooie safari’s te gaan door het park. Ook boottochten over het kanaal zijn zeker de moeite waard en dan vooral voor de vogelaar, aangezien vanuit hier een speciale vogelsoort van 1 meter lang vaak wordt waargenomen. Mensen vanuit de hele wereld komen speciaal naar het Nationale Park van Koningin Elizabeth om deze schoenbekooievaar te bewonderen.