Parken

Sipi Falls & Mount Elgon

5_map_sipi
In Oost-Afrika neemt een vulkaan een ruimte in van 3500 km² in een gebied van kraters, warmwaterbronnen en natuur. Het gaat om de grootste dode schildvulkaan Elgon in Oeganda. Deze vulkaan met vlakke hellingen doemt op uit de regenwouden van het land als een rotsig en ruig landschap, dat gevuld is met wilde dieren en interessante plekken.

Elgon haalt een hoogte van meer dan 4300 meter en het indrukwekkendste gedeelte van het gebergte, de piek Wagagai, bevindt zich in Oeganda, terwijl een groot deel ook langs de grens van Kenia ligt. De pieken zijn ideaal voor lange trektochten en veel wandelaars kiezen ervoor vanuit Oeganda aan dit avontuur te beginnen. Zo liep al een eeuw geleden de eerste Europeaan rondom de immense berg. Toch hoef je niet een ervaren bergbeklimmer te zijn om te kunnen genieten van het mooie uitzicht vanaf de top. De wandeling naar de top is ook voor de gewone wandelaar goed te doen.

De berg is gehuld in een laag van lateriet, dat de Elgon een rode kleur geeft. Door deze rode aardlaag stromen verschillende rivieren, zoals de Suam en de Nzoia en ook de Lwakhakha, die uitkomt in het grote meer van Victoria. Naast de rivieren kun je op de berg ook warmwaterbronnen vinden bij de Suam-rivier en wat is nu idealer dan een heerlijk warm bad in natuurlijk water met een prachtige rode achtergrond na een intensieve dag bergbeklimmen?

IMG_0067-1

De berg wordt omringd door nationale parken om de natuur in deze omgeving te beschermen. Toch is er ook civilisatie in de buurt van de Elgon. Aan de voet van de berg ligt namelijk het dorpje Kitale. Hier leiden ook de meeste wegen naar toe om bij de berg te komen.

Door de enorme omvang van de berg is er ook een groot aanbod aan plaatsen die het bezichtigen waard zijn. Waar je heen gaat hangt helemaal af van je persoonlijke interesses, maar de grotten zijn zeker een aanrader. In de ‘Elkony’ kun je oude grotschilderingen vinden die de achtergrond vormen van de vleermuizen en rotsklipdassen, die deze plek hun thuis noemen. Specifieker is de Kitum-grot het meest bijzonder, door de aanwezigheid van olifanten en haar diepte van 200 meter. Maar ook geografische safari’s en vogelspotten is hier een geweldige ervaring.

IMG_9935

De Elgon is al millennia een stille vulkaan en deze rust wordt ook weerspiegeld in de rest van de omgeving. Het is dan ook zeker geen verkeerde keuze voor een paar ontspannende dagen. De natuur en de frisse lucht in combinatie met de relaxte levensstijl van de omwonende bevolking creëren een oase van rust.