Lange rondreizen

Noord Oeganda - 10 dagen

Noord Oeganda is voor meer dan 20 jaar niet toegankelijk geweest door onrusten en stammen oorlogen. De rebellen van het Lord Resistance Army hebben deze regio voor al die jaren ontoegankelijk gemaakt. Sinds de rebbelen Oeganda verlaten hebben in 2006 is de regio weer veilig geworden. Helaas is de regio in slechte staat achter gelaten en ver achter gesteld vergeleken bij de rest van Oeganda.

Om de zelfde reden is er ook nooit een toeristen industrie ontwikkeld in dit gebied, hierdoor kan je nog echt kennis maken met bevolking en ongestoord genieten van de prachtige natuur. In Noord Oeganda woont de authentieke Karamajong stam en huisvest het park Kidepo, het op derde beste nationale park van heel Afrika (volgens CNN).

Travel4Change biedt je de kans om kennis te maken met deze bijzondere authentieke en onontdekte regio in Oeganda. Tijdens je reis wordt ook de lokale bevolking gesteund en werken we samen met onder andere het rode kruis aan de ontwikkeling van deze regio.

Deze reis is echt een once in a lifetime ervaring!

Reisroute

uganda_map_21_dagen_noord_v2

Dag tot dag beschrijving

Dit is een voorbeeld reis, de reis kan aangepast worden naar wens

Dag 1 – Welkom in Oeganda
Dag 2 – Neushoorns en naar Murchison Falls
Dag 3 – Op safari in Murchison Falls
Dag 4 – Kitgum
Dag 5 – Op naar Kidepo
Dag 6 – Avonturen in Kidepo
Dag 7 – Kotido en de Karamajong stam
Dag 8 – Karamajong market en naar Moroto
Dag 9 – Sipi Falls
Dag 10 – Koffie tour en Jinja
Dag 11 – Relax in Jinja
Dag 12 – Bye mzungu bye!!!

Dag 1 – Welkom in Oeganda

Bij aankomst op het vliegveld staat je gids je op te wachten om je te verwelkomen en naar je accommodatie in Entebbe te brengen. Je slaapplek is 15 minuten gelegen vanaf het vliegveld en na een welkomstdrankje is er tijd om lekker te douchen en uit te rusten na de lange vlucht.

Reistijd: 15 minuten
Accommodatie: Airport Guesthouse
Maaltijden: Geen

Dag 2 – Neushoorns en naar Murchison Falls

Vandaag vertrekken we voor de lange reis richting het nationale park Murchison Falls. Onderweg stoppen we bij het Ziwa Rhino Sanctuary waar een Rhino trekking op het programma staat. Na ongeveer een uur lopen sta je oog in oog met de neushoorn op zo’n 100 meter afstand. Een unieke en spannende ervaring.

We verblijven vannacht in een lodge, net buiten het park. De lodge is gebouwd in de stijl van een oud fort, met prachtig uitzicht over de Nijl. Je slaapt in safari tenten, naast het fort. In de tenten staan 2 eenpersoonsbedden met muskieten netten en stroom. Je deelt de faciliteiten. Met een beetje geluk spot je de eerste olifanten die soms nieuwsgierig door en om de tenten heen lopen.

Reistijd: 6-8 uur
Accommodatie: Fort Murchison (Lazy Camping)
Maaltijden: Ontbijt, Diner

Dag 3 – Op safari in Murchison Falls

We moeten vandaag vroeg opstaan om op pad te gaan voor onze safari. In de morgen zijn de dieren het meest actief omdat het nog niet zo warm is. Het is de beste tijd om wilde dieren te spotten. Na een vroeg ontbijt vetrekken we naar het noordelijk deel van het park.

Op onze safaritocht door het park kunnen we oog-in-oog komen te staan met het Afrikaans wildlife: olifanten, giraffes, buffels, leeuwen, luipaarden en verschillende soorten bokken en tropische vogels. Ze zijn allemaal daar in Murchison Falls!

In de middag gaan we met een boot de Nijl op naar Murchison Falls. We worden daar aandachtig bekeken door krokodillen, honderden nijlpaarden, buffels, watervogels, apen en andere dorstige dieren die in en om de Nijl leven. Uiteindelijk bereiken we de 43 meter hoge waterval wat naar beneden raast met donderend lawaai. Doordat we in een boot zitten komen we dichter bij de dieren, kunnen we ze goed observeren en foto’s maken! Bij de waterval aangekomen wandel je naar boven en zie je dat het water door een paar meter heen geperst wordt. Na de trip gaan we terug naar ons kamp.

Reistijd: Geen
Accommodatie: Fort Murchison (Lazy Camping)
Maaltijden: Ontbijt, Lunch, Diner

Dag 4 – Op naar Kidepo

Na het ontbijt vertrekken we richting de vallei van Kidepo. Kidepo is een van de meest onontdekte parken in Oeganda. Op een aantal accommodaties na is er niets in het park. Hierdoor kan je kennis maken met de echte wildernis.

Je slaapt aan de rand van het park in de Kidepo Savanna Lodge in een tent. Er is een restaurant van waaruit je de prachtige omgeving kan bekijken onder het genot van een drankje en wat te eten.

Reistijd: 8 uur
Accommodatie: Kidepo Savanna Lodge
Maaltijden: Ontbijt, Diner

Dag 5 – Avonturen in Kidepo

In de ochtend wordt je vroeg wakker en na een ontbijt ga je het park in. Je rijdt door het uitgestrekte landschap, je voelt de spanning… durf jij het aan oog in oog te staan met buffels, giraffes of misschien wel een leeuw?

In de middag stap je weer veilig in de auto en maakt een lange game-drive door het park. De nacht breng je wederom door in de banda’s.

Reistijd: Geen
Accommodatie: Kidepo Savanna Lodge
Maaltijden: Ontbijt

Dag 6 – Kotido en de Karamajong stam

In de ochtend verlaat je Kidepo. Je gaat nu richting het zuiden rijden. Vandaag maken we een stop in Moroto. Deze zeer off the beaten track locatie wordt zo goed als niet bezocht. Er is dus ook geen toeristen infrastructuur, wees geduldig en heb geen hoge verwachtingen van de accommodaties en diensten.

De regio heet Karamojo en ligt in het noordoosten van Oeganda. Dit is het gebied waar de Karamajong stam woont. Ze zijn familie van de Masai in Kenia en leven en kleden zich op een soortgelijke manier. Het grote verschil is dat hier bijna geen andere toeristen heen gaan. Dit komt door het jaren lange gewapende stammen conflict, vandaag de dag is dit helemaal veilig.

Je bezoekt een authentieke Karamajong dorp, een Manyatta zoals de traditionele huizen heten van de Karamajong. We vragen je om hier respect vol mee om te gaan zodat we een langdurige en duurzame relatie kunnen opbouwen. Na het bezoek aan de Manyatta vertrek je richting de Kraal, dit is de plek waar de mannen slapen met hun vee. Je eet samen hun een maaltijd en slaapt ond er de sterren in een tentje.

Reistijd: 6-8 uur
Accommodatie: Kamperen bij de Karamajong in een Kraal
Maaltijden: Ontbijt

Dag 7 – Sipi Falls

In de ochtend rijden we door het oostelijk deel van Oeganda naar de prachtige Sipi watervallen op een plateau 1800 meter boven de zeespiegel.

De rivier Sipi stroomt via de heuvels van Mount Elgon en heeft adembenemende watervallen soms wel 100 meter hoog. Dit alles in een prachtige omgeving met kleine dorpjes en uitzicht op heuvels met koffie plantages.

In de middag maak je een wandeling om de waterval van dichtbij te bekijken, zo dichtbij dat je er nat van wordt!

We verblijven in een accommodatie met een prachtig uitzicht over de vallei en waterval.

Reistijd: 4-6 uur
Accommodatie: Sipi Falls Resort
Maaltijden: Ontbijt

Dag 8 – Koffie tour en Jinja

Na een lekker ontbijt vertrekken we richting Jinja. De Sipi Falls regio is de thuisbasis van de Bagisu stam waar de Arabica coffee verbouwd wordt. Eén van de beste koffiesoorten ter wereld. Je krijgt de kans om te kijken hoe het koffie proces werkt. Vanaf de plantages tot aan het roosteren van de bonen.

De tour start met een wandeling door de koffie plantages, hier leer je alles over de koffie plant. Je kan helpen met het plukken, wassen, stampen en roosteren van de koffie.

Na deze bijzondere ervaring rijden we door naar Jinja, de avonturen hoofdstad van Oeganda.

Reistijd: 2-3 uur
Accommodatie: The haven
Maaltijden: Ontbijt

Dag 9 – Relax in Jinja

Vandaag kan je even een dagje bijkomen van alle ervaringen van afgelopen dagen of…. Ga je toch liever in een raft de rivier de Nijl af.

Jinja is de tweede stad van Oeganda en ligt aan de oorsprong van de Nijl. Vandaag kan je zelf invullen. Wil je raften, paardrijden, lekker aan het zwembad liggen of souvenirs shoppen. Het kan allemaal in Jinja.

Je slaapt op een prachtige plek aan de Nijl. De perfecte afsluiter van een zeer bijzondere reis.

Reistijd: Geen
Accommodatie: The haven
Maaltijden: Ontbijt

Dag 10 – Bye mzungu bye!!!

Helaas zit de reis er vandaag weer op. Nadat de koffers gepakt zijn vertrekken we richting het vliegveld. Op het vliegveld neem je afscheid van je gids en begint je terug reis een bijzondere ervaring rijker die je nog jaren en jaren bij zal blijven.

Reistijd: 4-5 uur
Accommodatie: Geen
Maaltijden: Ontbijt