Lange rondreizen

West Oeganda - 10 dagen

Ondoordringbaar oerwoud met de laatste berggorilla’s, chimpansees, krater meren, uitgestrekte savannes je vindt het allemaal in het westen van Oeganda. Deze 12 daagse reis voert je langs alle hoogte punten in het gebied, gecombineerd met een actief tintje, een trekking door de ‘Valley of no living’ tussen Lake Bunyonyi en Lake Mutanda.

Een gorilla trekking, leeuwen spotten, chimpansee trekking en mountain biken tussen de zebra’s deze reis heeft het allemaal

Reisroute

uganda_map_west_ug

Dag tot dag beschrijving

Dit is een voorbeeld reis, de reis kan aangepast worden naar wens

Dag 1 – Welkom in Oeganda
Dag 2 – Fort Portal & krater meren
Dag 3 – Chimptracking & moeraswandeling
Dag 4 – Naar Queen Elisabeth
Dag 5 – Queen Elisabeth en bootsafari
Dag 6 – Lake Bunyonyi
Dag 7 – Gorilla trekking
Dag 8 – Naar Lake Mburo
Dag 9 – Lake Mburo & wandelsafari
Dag 10 – Bye mzungu bye!!!

Dag 1 – Welkom in Oeganda

Bij aankomst op het vliegveld staat je gids je op te wachten om je te verwelkomen en naar je accommodatie in Entebbe te brengen. De slaapplek is 15 minuten gelegen vanaf het vliegveld en na een welkomstdrankje is er tijd om uit te rusten na de lange vlucht.

Reistijd: 15 minuten
Accommodatie: Airport Guesthouse
Maaltijden: Geen

Dag 2 – Fort Portal & krater meren

Vandaag gaan we op pad, eerst naar Kibale Forest. De tocht is schitterend, je komt langs theeplantages en glooiende landschappen. Na ongeveer 6 uur rijden kom je aan in Fort Portal. Hier stop je voor lunch en maak je een wandeling naar de krater meren. Na de wandeling rij je Kibale Forest in.

Je slaapt in Kibale Forest Camp in een basis tent met 2 eenpersoonsbedden en zonneverlichting. Beddengoed en handdoeken zijn inbegrepen ook zijn er gedeelde toiletten en douches.

Reistijd: 6 uur
Accommodatie: Kibale Forest Camp (lazy camping)
Maaltijden: Ontbijt, Lunch, Diner

Dag 3 – Chimptracking & moeraswandeling

Kibale Forest National Park gaat er prat op dat ze de meeste verschillende soorten dieren hebben, waaronder chimpansees. In Oeganda leven ongeveer 5.000 chimpansees in het wild, dus dit is de plek om ze te zien.

Een ranger van het park gaat mee op pad in de ochtend of middag. Je hebt natuurlijk nooit de zekerheid dat je ze ziet, het blijven wilde dieren maar de ranger doet er alles aan om ze te lokaliseren. Dit doet hij door goed te luisteren en sporen te volgen. Onderweg zijn er genoeg andere dieren te zien waar hij veel over kan vertellen. En vind je de chimpansees, dan blijf je daar een vol uur.

Het bos en moeras van Kibale Forest is de thuisbasis van ten minste 12 primaire dieren zoals de roodstaart aap, olijf baviaan, zwart en witte colobus aap en het blauwe aapje. Het vogelleven is prachtig en er zijn blauwe turaco ’s. ‘s middags gaan we voor een 2-3 uur durende wandeling door moerasland. We komen langs schilderachtige plaatsen, dorpen waar de lokale mensen je verwelkomen. Gedurende de wandeling kom je weer veel vogel- soorten tegen maar wat je echt wilt zien in de blauwe turaco!

Reistijd: Geen
Accommodatie: Kibale Forest Camp (lazy camping)
Maaltijden: Ontbijt, Lunch, Diner

Dag 4 – Naar Queen Elizabeth

Na een rustige ochtend ga je naar Queen Elizabeth National Park, Oeganda ’s tweede grote park vlakbij Rwenzori Mountains, en dichtbij Lake Edward en Lake George. Gazelle, Uganda Kob, wrattenzwijnen, waterbuffels kun je in het park zien. Wees voorbereid op veel nijlpaarden, olifanten en let op of je ook leeuwen en luipaarden ziet. Aan het einde van de middag gaan we voor het eerst op safari.

We slapen in Bush Lodge op de rand van het park met spectaculair uitzicht op het Kazinga kanaal. ’s Nachts val je in slaap met de geluiden van het park en dieren om je heen.

Reistijd: 2-3 uur
Accommodatie: Bush lodge (lazy camping)
Maaltijden: Ontbijt, Lunch, Diner

Dag 5 – Queen Elisabeth en bootsafari

Vandaag sta je vroeg (6.30) op voor een lange safari in Queen Elizabeth. In de vroege ochtend zijn de dieren het meest actief! Je ziet behalve olifanten, buffels, leeuwen etc. ook veel vogels. Oeganda heeft meer dan 1000 verschillende vogelsoorten. In Queen Elizabeth vind je ongeveer 612 soorten waaronder pelikanen en flamingo’s.

Na de lunch ga je op een boot safari op het Kazinga kanaal wat Lake George en Lake Albert verbind. Hier zien we de meeste nijlpaarden, meer dan je je kan voorstellen, en ook vele vogelsoorten. De olifanten en buffels komen hier om te baden, deze trip is een van de hoogtepunten van de reis. Na de boot safari ga je terug naar de Bush Lodge.

Reistijd: Geen
Accommodatie: Bush lodge (lazy camping)
Maaltijden: Ontbijt, Lunch, Diner

Dag 6 – Lake Bunyoni

Na een ochtend safari vertrek je richting Lake Bunyoni in het zuiden van Oeganda. Hier heb je de middag om even bij te komen, te zwemmen en je klaar te maken voor de volgende dag. Je slaap in kleine cottages met een prachtig uitzicht over de regio.

Reistijd: 4-5 uur
Accommodatie: Crater Bay Cottages
Maaltijden: Ontbijt

Dag 7 – Gorilla trekking

Vandaag is De Dag, we gaan de gorilla’s ontmoeten. Het absolute hoogtepunt van de reis. De Gorilla trekking die je gaat doen is naar één van de negen familie groepen die mensen tolereren voor een korte periode per dag.

Op de route zie je overal sporen van gorilla activiteiten, dit maakt de tocht extra spannend voordat je ze echt ziet. De gids zal alles uitleggen.

De tocht kan 2 uur duren maar ook 7 uur. Zodra gorilla’s gelokaliseerd zijn heeft een groep maximaal 1 uur de tijd voor deze emotionele ontmoeting. Het is een voorrecht om deze trekking te kunnen doen en de gorilla’s in het echt te zien.

Reistijd: 1 uur
Accommodatie: Crater Bay Cottages
Maaltijden: Ontbijt, Lunch, Diner

Dag 8 – Naar Lake Mburo

In de ochtend, na het ontbijt, vertrek je richting Lake Mburo. Je verblijft net buiten het park, maar het voelt alsof je midden in het park zit. Vanaf je veranda en het restaurant heb je een spectaculair uitzicht over het park en de dieren. Lake Mburo is een bijzonder park omdat het een van de weinige plekken is in Oeganda waar zebra’s voorkomen.

Reistijd: 7 uur
Accommodatie: Rwakobo Rock
Maaltijden: Ontbijt

Dag 9 – Op safari in Lake Mburo

Vroeg in de ochtend ga je samen met een gids, op wandelsafari. Dit is een unieke mogelijkheid om de dieren lopend te bekijken. In de middag pak je een mountain bike en maak je een tocht langs en door het wildlife heen. Misschien fiets je wel naast een zebra!

Reistijd: Geen
Accommodatie: Rwakobo Rock
Maaltijden: Ontbijt

Dag 10 – Bye mzungu bye!!!

Na het ontbijt vertrek je richting Entebbe. Onderweg stop je op de evenaar, een goede plek voor last-minute souvenir aankopen.